Hionnat, poraukset ja kolotukset

Lasien ja peilien tuotantopalvelut mittatarkasti

Tuotantopalvelumme kattavat myös lasien ja peilien hionnat, poraukset ja kolotukset. Lasien ja peilien perustyöstöihin kuuluu reunojen hionta.

Huomioitavaa hiontamenetelmiin liittyen

Joillakin hiontamenetelmillä on rajoituksia materiaalipaksuuden ja/tai -muodon suhteen. Henkilökuntamme neuvoo tässä asiassa mielellään tarkemmin.

Kysy lisää hiontamenetelmistämme »

Lopputuloksen perusteella hiontatyöstöt lajitellaan ao. luettelon mukaisesti:

TSH, teräväsärmähionta

Terävät särmät kevyesti hiottu, suora osa hiomaton. Leikkausjälki.

RRH, raakareunahionta

Särmät sekä reuna hiottu kevyesti tasaiseksi. Himmeä/karkea.

KRH, kiiltoreunahionta

Särmät hiottu 45°, reuna hiottu suoraksi ja tasaiseksi. Kiiltävä.

C-hionta

Reuna pyöristetty. Himmeä tai kiiltävä.

Jiiri-hionta

Reuna hiottu 45° vinoksi (esim. liimasaumaa varten). Himmeä tai kiiltävä. Vain paksuille laseille, pieni suora osuus jää toiseen reunaan.

Fasettihionta

Reuna ohennettu lasin toiselta puolelta n. 3 mm paksuksi. Fasetin leveys riippuu lasin paksuudesta ja tilaajan toivomuksesta. Fasettiosa kiillotettu, reuna raaka tai himmeä.

Reiät

Lasin poraaminen tehdään timanttipäällysteisillä onteloterillä lasin molemmin puolin reunasäröjen välttämiseksi. Tämän lisäksi porauslaite syöttää paineella jäähdytysnestettä terien läpi porattavaan kohteeseen. Reikien halkaisija voi olla 4–150 mm. Tätä suuremmat työstöt tehdään koneistamalla (CNC-kone). Reiät/kolot voidaan mattareunahioa, kunhan sisäsäde on vähintään r8, ja kiillottaa, kunhan sisäsäde on vähintään r53.

Karkaisuun liittyvät huomiot

Jos porattu tai kolotettu lasi karkaistaan, on hyvä kysyä etukäteen henkilökunnaltamme ohjeita reikien koon ja sijoittelun suhteen, jotta lasi kestää karkaisuprosessin.